Arkiruokaa texmex-mausteilla

Mausteinen ja värikäs meksikolainen ruoka on yksi suomalaisten suosikeista. Kotikeittiössä meksikolaiset maut taipuvat rennon ja helpon texmexin muotoon.

Meksikolainen keittiö perustuu vahvasti atsteekkien ja espanjalaisten ruokakulttuureihin. Tomaattia, avokadoa, riisiä, maissia ja mustapapuja sisältävien ruokien maut ovat syvän mausteisia. Lime ja korianteri tuovat ruokaan raikkautta ja chili sopivaa potkua. Raaka-ainelistalta voi löytyä myös bataattia tai mausteista kanelia ja kaakaota.

Myös Texasissa alkunsa saanut suosittu texmex nojaa meksikolaiseen ruokakulttuuriin – texmex sai alkunsa, kun meksikolainen keittiö yhdistyi Texasissa alueelle tyypillisiin, hyvin lihapitoisiin ruokiin. Texmex on hyvin rentoa ja reilua ruokaa, joka sopii loistavasti myös suomalaiseen arkeen: esimerkiksi tortillat, tacot ja nachot valmistuvat nopeasti ja niitä voi helposti muunnella moneen makuun sopivaksi.

Texmex ei ole puhtaasti meksikolaista ruokaa, vaan nimitys on peräisin Yhdysvaltain Texasista.

Kaiken pohjana tortilla

Meksikolaisessa keittiössä monen ruoan perustana on maissi- tai vehnäjauhosta valmistettu tortilla. Arkena kaupan valmistortillat helpottavat, mutta viitseliäämpi valmistaa tortillatkin itse. Perinteisten makujen suosija valitsee tortilloihin jauhelihatäytteen, mutta villimpi kokeilee kylmänä tarjottavia AURA tortilloja. Mikä on suosikkisi?

Täyttävät burritot

Monipuoliset tortillat toimivat myös burritoissa: täytä, kääri ja nauti! Mutta valitsetko täytteeksi kanaa, kasviksia vai jauhelihaa? Jos valinta on vaikeaa, valmista vaikka pari erilaista täytettä!

Herkulliset fajitat

Fajitat ovat pehmeitä maissitortilloja, jotka tarjoillaan tavallisesti grillatun lihan, kanan tai kalan sekä kasvisten kera. Halutessasi voit tarjota fajitat myös ilman lihaa, sillä täyttävä ja maistuva annos syntyy myös nopealla kasvistäytteellä. Kun valmistat paria erilaista täytettä, jokainen ruokailija voi täyttää tortillansa haluamallaan tavalla. Täydellistä usean ruokavalion perheisiin.

Juustoiset enchiladat

Enchilada-annoksissa tortillat kääräistään rullalle, peitellään tomaattikastikkeella sekä juustolla ja paistetaan uunissa. Nämä herkullisen lämmittävät herkut sopivat hyvin talvisen illan lämmittäjäksi, mutta toimivat myös täyttävänä lohturuokana.

Suositut nachot

Nachot ovat kolmion malliin leikattuja ja friteerattuja tortilloja. Nachot maistuvat mainioilta simppelistä salsan ja guacamolen kera, mutta niistä syntyy myös täyttävä ateria.

Tuhti nachos supreme syntyy nachot, jauhelihakastike, kasvikset ja Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi Cheddar yhdistämällä. Nachopelti on supersuosittu ja hauska tarjottava illanistujaisiin ja leffaillan naposteltavaksi, mutta nopeutensa ansiosta se toimii myös arkisena herkkuna.

Vuoden 2020 texmex-hitti: tacot

Vuonna 2020 monipuoliset tacot valtasivat niin ravintolat, ruokarekat kuin kotikeittiötkin. Täytä tacot perinteisesti lihalla, kasviksilla, guacamolella ja salsakastikkeella tai kokeile tällä kertaa jotain uutta, kuten kukkakaalitacoja.

Juustoiset ja rapeat quesadillat

Juustoinen quesadilla syntyy, kun kahden tortillaletun väliin laitetaan juustoa ja muita täytteitä, esimerkiksi kanaa tai kasviksia. Rapen pinnan quesadillat saavat pannulla.

Arkiruokaa texmex-twistillä

Meksikolaiset maut sopivat yllättävän moneen tuttuun kotiruokaan. Pyöräytä avokadoista guacamole ja levitä sitä leivälle tai kanapatonginväliin. Vaihda jo tutuksi tulleeseen chili con carneen lihan tilalle Valio Mifu tai tee chili con pescadoa. Uunikalakin saa uutta potkua ja texmex-makuja Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi chilistä ja salsakastikkeesta.  Kevyemmäksi ruoaksi sopii ihanan rouskuva nacho-salaatti. Ja olethan kokeillut jo tortillapizzaa ja nopeasti valmistuvaa jauhelihalasagnea, jossa lasagnelevyt korvataan vehnätortilloilla?

Meksikolainen kasvisruoka

Meksikolaisessa ruoassa käytetään jo valmiiksi runsaasti papuja sekä raikkaita kasviksia ja halutessaan lihan voi vaihtaa kätevästi Valio MiFU® tuotteisiin. Texmex-makuja ruokaan antaa erityisesti valmiiksi maustettu Valio MiFU® jauhis texmex. Jos kaipaat miedompia, koko perheelle sopivia makuja, niitä löydät mehevistä Mifu tortilloista, joihin tulisuutta kaipaavat voivat lisätä potkua jalapenoilla ja  Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi Chili juustokastikkeella. Leffailtana pöytään kannattaa kattaa juustoiset nachot.

Näillä onnistut:

Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi Chili antaa ruoalle lämpimän chilin sävähdyksen. Kokeile myös chilillä ja jalapenolla maustettua Valio Texmex juustoraastetta, jolla saat helposti ruokiin meksikolaista vivahdetta. Testaa sitä aamiaismunakkaan päälle, lämpimiin voileipiin, piirakoihin ja pizzaan. Rohkea maustaa juustoraasteella jopa popcornit!