Leivo pizzaa lasten kanssa
Pizza on koko perheen suosikkiruokaa ja se syntyy helposti yhdessä tekemällä. Katso videolta, miten pikkukokit voivat auttaa herkullisen peltipizzan leivonnassa.
Pizza on italialaisen keittiön tunnetuimpia ruokia. Näillä vinkeillä saat pizzan onnistumaan kotona.
Maukkaan pizzapohjan, täyteläisen tomaattikastikkeen, täytteiden ja sulaneen juuston liitto on hurmannut ihmiset ympäri maailmaa. Yksi pizzan parhaista puolista on sen monipuolisuus. Pohjan voi tehdä pyöreänä tai pellillisenä, kastike voi olla tomaattinen tai juustoinen ja täytteinä voi käyttää melkein mitä tahansa. Lähes jokaiseen pizzaan kuuluu juusto, joka paistuu uunissa vastustamattoman herkulliseksi. Pizza on myös hyvää hävikkiruokaa. Kun keittiön kaapeista löytyy sitä sun tätä, on pizza hyvä tapa muuttaa raaka-aineiden rippeet kokonaiseksi ateriaksi.
Italialaiset suhtautuvat pizzaan melko ehdottomasti, eivätkä esimerkiksi ikinä lisäisi ananasta pizzan päälle. Maailmalla on kuitenkin syntynyt monia kapinallisia ja herkullisia versioita. Amerikkalaiset rakastavat tuhtia ja paksupohjaista pannupizzaa ja barbeque-kastiketta, Suomessa moni lisää pohjaan ruisjauhoja. Erilainen vaihtoehto perinteiselle pizzalle on valkoinen pizza, jossa tomaattikastikkeen korvaa ranskankerma, smetana tai esimerkiksi juokseva Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi sulatejuustokastike. Vielä villimpi idea on täyttää pizza makeilla täytteillä, jolloin siitä tulee jälkiruoka.
Muista kuitenkin, että pizzan täytteissä vähemmän on enemmän. Jos täytteitä on liikaa, pohja vettyy eikä siitä tule rapeaa. Hyvä lukumäärä on korkeintaan neljä täytettä juuston lisäksi.
Pizza on koko perheen suosikkiruokaa ja se syntyy helposti yhdessä tekemällä. Katso videolta, miten pikkukokit voivat auttaa herkullisen peltipizzan leivonnassa.
Perimätiedon mukaan pizzantyyppistä litteää leipää leivottiin Italiassa Napolin ympäristössä jo ennen ajanlaskun alkua. Myös Pompeijin rauniokaupungista on löytynyt viitteitä muinaisista pizzerioista. Suuremman läpimurron pizza teki kuitenkin 1700-luvulla tomaatin yleistyessä.
Kansainvälinen hitti pizzasta tuli toisen maailmansodan jälkeen, jolloin Yhdysvaltoihin avattiin useita italialaisia ravintoloita ja pizzerioita. Suomessa pizzansyönti yleistyi 1970-luvulla, ja nykyään pizza kuuluu suomalaisten suosikkiruokiin.
Gluteeniton pizzapohja syntyy helposti gluteenitonta jauhoseosta käyttämällä. Gluteeniton taikina syntyy tavallista nopeammin, sillä se ei vaadi kohottamista. Toinen vaihtoehto gluteenittomaksi pohjaksi on kukkakaalimurusta, juustoraasteesta ja kananmunasta tehty pohja. Tämä jauhoton kukkakaalipizzapohja sopii myös vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville.
Mitä olisikaan pizza ilman juustoa? Valio pizzajuustoraaste on aina hyvä valinta, mutta testaa myös muita juustoja pizzan täytteeksi. Tässä muutama herkullinen makuyhdistelmä kokeiltavaksi.
P.S. Jos kaipaat pizzaan tulisempaa makua, nappaa kaupan hyllystä mukaan Valio TexMex juustoraaste, joka sisältää cheddaria, chiliä ja jalopenoa. Ripottele sitä esimerkiksi kana- tai jauhelihapizzan päälle.
Kinkkua, perunaa, tonnikalaa, Mifua, vaikka mitä! Pizzaresepteistämme löydät ohjeet myös nopeiden pizzasovellusten, kuten calzonen, tortilla-, pita- ja näkkäripizzojen valmistamiseen.
Tuo rohkeasti suomalaisia makuja pizzaan. Kokeile juurespyreetä, kylmäsavustettua poroa ja puolukoita sisältävää pizzaa, punajuuren ja Valio AURA® juuston suloista liittoa ja suolakurkkujen, sienien sekä kylmäsavulohen yhdistelmää. Kaikkien näiden pizzojen perusta on herkullinen ruispohja.
Tiedätkö jo napolilaisen ja roomalaisen pizzan eron?
Napolilainen pizza. Napolia pidetään pizzan syntymäpaikkana, ja monen mielestä napolilaistyyppinen pizza onkin se ainoa oikea. Napolilainen pizzapohja on erittäin ohut ja se paistetaan äärimmäisen kuumassa lämpötilassa, jonka ansiosta pohja on rapea ja reunoilta kohonnut. Täytteitä käytetään vain vähän, mutta ne ovat parasta mahdollista laatua.
Roomalainen pizza. Maailmalla vähemmän tunnettu roomalainen pizza leivotaan isoksi levyksi, josta leikataan suorakaiteen muotoisia paloja. Napolilaistyyliseen pizzaan verrattuna pohja on hieman paksumpi ja pehmeämpi. Täytteitä on kuitenkin italialaiseen tyyliin maltillisesti.
Tiesitkö, että pizzan voi paistaa myös grillaamalla? Taikinaksi sopii tavallinen pizzataikina, mutta pohja kannattaa tehdä hieman pienemmäksi paksummaksi, jotta sitä on helpompi käsitellä. Hyvä paksuus on vähintään ½ cm. Paistaminen onnistuu näin.