Maitojauheen käyttö

Vanha kunnon maitojauhe on mainettaan monipuolisempi. Mökiltä, retkiltä ja venereissuilta tuttu tuote sopii myös jokapäiväiseen käyttöön ja ruoanlaittoon kotikeittiössä. Valion maitojauheet liukenevat nopeasti nesteeseen ja sopivat siksi hyvin myös kahvimaidon korvaajaksi.

Valion maitojauheet ovat klassikkotuotteita, jotka ovat olleet myynnissä jo 50-luvulta lähtien. Valikoimassa on kaksi erilaista jauhetta: laktoositon kevyt maitojauhe ja rasvaton maitojauhe.

Maitojauheen käyttötavat

Maitojauhetta ei kannata säästää vain erityistilanteisiin ja mökkiolosuhteisiin, vaan sille löytyy monia käyttötapoja kotikeittiössä.

  1. Juomaksi Paljon maitoa kuluttaville hyvin säilyvä maitojauhe on kätevä hätävara tuoreen maidon loppuessa, kun taas pienissä talouksissa jauhe voi olla pienen kulutuksen takia tuoretta maitoa kätevämpi vaihtoehto. Avattu maitojauhepakkaus säilyy tiiviisti suljettuna huoneenlämmössä kolme kuukautta.
  2. Kahviin Maitojauhe sopii erinomaisesti kahviin tuoreen maidon sijaan. Koska maitojauheen säilyvyyvs on pitkä, ei kahvimaitokaan pääse yllättäen loppumaan.
  3. Ruoanlaittoon ja leivontaan Valmistettavasta ruoasta riippuen maitojauhetta käytetään joko maidoksi valmistettuna tai suoraan muihin aineisiin sekoitettuna.

Täyteläisyyttä keittoihin, puuroihin ja uuniruokiin

Maitojauhe kannattaa lisätä keittoihin, juuressoseisiin ja puuroihin kypsennyksen lopussa. Näin ruoka ei pala helposti pohjaan. Uuniruoissa, kuten laatikoissa, pannukakuissa ja uunijuustossa maitojauhe on mukana alusta lähtien.

Rakennetta leivontaan, jälkiruokiin sekä juomiin

Leivonnassa maitojauhe tekee leivonnaisista tasaisen kuohkeita, lisää niihin väriä ja tuo täyteläistä makua. Maitojauhetta voi käyttää myös leivonnaisten voitelussa kananmunan sijaan. Valmiit leivonnaiset säilyvät mehevinä, koska jauhe sitoo kosteutta. Maitojauhe on oivallinen aineosa myös välipalajuomiin, vanukkaisiin ja makeisiin.

Näin valmistat maitojauheesta maitoa

Valion maitojauheista ja vedestä valmistetaan rasvatonta maitoa tai laktoositonta kevytmaitoa sekoittamalla maitojauhetta veteen.

Jauhetta 1 litraan vettä
Valio rasvaton maitojauhe 2 dl
Valio laktoositon kevyt maitojauhe 2,5 dl

Tilavuus- eli desimitta-annostuksiin vaikuttaa se, kuinka ilmavaa jauhe on. Rasvaa sisältävä, laktoositon kevyt maitojauhe on hiukan ilmavampaa eli rakenteeltaan kevyempää kuin rasvaton maitojauhe.

1 dl painaa
Valio rasvaton maitojauhe 55 g
Valio laktoositon kevyt maitojauhe 44 g

Keittiövaakaa ja painomittoja käyttäen molemmista Valion maitojauheista valmistetaan maitoja samalla annostuksella: 100 g maitojauhetta sekoitetaan 1 litraan vettä.

Miten maitojauheet valmistetaan?

Valion maitojauheet valmistetaan tuoreesta maidosta poistamalla maidosta sen sisältämää vettä. Kaikki maidon arvokkaat ravintoaineet jäävät maitojauheeseen.

Laktoosittoman maitojauheen alle 0,1 % laktoosipitoisuus on saavutettu Valion patentoimalla menetelmällä, jolla valmistetaan myös Valio Eila® tuotteet.

Valion rasvaton maitojauhe valmistetaan homogenoimattomasta maidosta. 15 % rasvaa sisältävä Valio laktoositon kevyt maitojauhe on kuivattu homogenoidusta maidosta.