Näin onnistut: kaunis kiille kakkuun

Kakkukiille kruunaa kakun. Opi, miten tehdään tasainen kiille hyydytetyn juustokakun pinnalle ja kuinka viimeistellään kauniisti marja- ja hedelmäkoristelut leivonnaisissa.

Kaunis, tasainen kiille juustokakun päälle onnistuu nesteeseen lisätyn liivatteen avulla. Täytekakun ja leivonnaisten päälle sopii hyytelösokerista valmistettu kiille, joka sivellään tai valutetaan marjojen päälle.

Kakkukiille liivatteella

Liivatteella tehty kakkukiille hyydyttää marja- ja hedelmäsoseet sekä mehut luoden kauniin kiiltävän, maultaan hedelmäisen tai marjaisan raikkaan kiilteen juustokakun päälle.

Vinkit kakkukiilteen onnistumiseen:

 1. Kakkukiilteen nesteeksi käyvät marja- ja hedelmäsoseet sekä mehut. Nyrkkisääntö on käyttää 1 liivate/ 1dl nestettä. Tällä säännöllä neste on vetistä ja hyytelöstä tulee leikattava. Jos teet kiilteen marjoista, kannattaa huomioida, että marjoissa on usein pektiiniä, joka on hyytelöimisaine, jolloin liivatetta saattaa tarvita hieman vähemmän. Happo, esim. sitruunamehu ja happamat marjat vievät liivatteen tehoa, jolloin liivatetta vaaditaan hiukan enemmän.
 2. Jos teet kakkukiilteen liivatteella, on kakku tehtävä irtopohjavuoassa tai reunakalvoa käyttämällä. Juustokakkumassa ja kiille pysyvät ehjinä, kunhan reunarengasta ei irrota välissä esimerkiksi testatakseen onko juustomassa hyytynyt hyvin. Vaikka renkaan kiristäisi takaisin kakun ympärille, siitä ei tule enää tiivistä.
 3. Parhaiten onnistut, kun kiille on noin huoneenlämpöistä kakun päälle lisättäessä. Silloin liian lämmin kiille ei pääse sulattamaan kakkumassan aineksia, eikä kakkumassa hippuunnu kiilteen sekaan. Kiille ei kuitenkaan saa olla liian kymää, jotta sillä on hetki aikaa levittyä kauniisti ennen jähmettymistä.
 4. Kiillettä ei kannata kaataa kattilasta tai kannusta korkealta, jolloin terävä nestepiikki porautuu kakkumassaan. Paras on lusikoida kiille hiljalleen kakun pinnalle tai kaataa se varoen lusikkapesän kautta, jolloin paine jakaantuu isommalle alalle. Lusikkapesän kautta valuttaessa pidä lusikkaa lähellä kakun pintaa ja kaada neste lusikkaan, josta se valuu kakun pinnalle.

Katso videolta, kuinka luot kiilteen juustokakkuun:

 • Juustokakun kiille

  Näillä vinkeillä juustokakun kiilteen tekeminen on helppoa!

JUUSTOKAKKU KAUNIILLA KIILTEELLÄ: KOKEILE NÄITÄ

Kakkukiille hyytelösokerista

Marja- tai hedelmäkoristeisen täytekakun päälle syntyy kätevästi kiille hyytelösokerista. Hyytelösokeri on kasvipohjainen tuote, joten se sopii myös kasvissyöjän kakkuun. Hyytelösokerin sisältämä hyytelöimisaine on pektiiniä.

Kiille luo marjojen tai hedelmien päälle kiinteän ja kauniin viimeistelyn, joka myös pitää koristeet paikallaan.

Näin teet kiilteen hyytelösokerista:

 1. Kiehauta 2 dl vettä tai vedellä jatkettua mehua.
 2. Lisää 1 dl hyytelösokeria. Kiehauta sekoittaen.
 3. Anna jäähtyä 3 - 4 min välillä sekoittaen.
 4. Sivele kiillettä marjoille tai hedelmille pullasudin avulla tai valuta lusikalla. Jos hyytelöliemi sakenee liikaa, sen saa juoksevammaksi kuumentamalla sitä uudelleen. (Katso pakkauksen ohje)

Huomioi, että hyytelösokerin käyttö lisää kakkuun makeutta, mikä kannattaa ottaa huomioon jo kakun kostuketta ja täytettä valittaessa.

TÄYTEKAKKU KIILTEELLÄ: KOKEILE NÄITÄ

Lisää vinkkejä kakkujen leipomiseen ja leivontaan

Leivonta
Juustokakku joka makuun
Leivonta
Täytekakku kruunaa juhlan
Ruokavinkit
Liivatteen käyttö leivonnassa: näin onnistut!