Raclette ja fondue – lämpimät juustoherkut

Juusto yhdistää ihmisiä: sen maailmasta voi keskustella tuntikausia samanhenkisten herkuttelijoiden kanssa. Ja miksei samalla juustoa nauttien, etenkin kun lämpimät juustoherkut raclette ja fondue ovat porukalla pöydän ääressä valmistettavia ja nautittavia ruokalajeja.

Raclette valmistuu pöydässä

Racletten seurassa ei ikävysty. Siinä jokainen ruokailija saa osallistua ruoan syntyyn ja nauttia sitä odotellessa sulavan juuston ihanista aromeista.

Racletten valmistustapa on peräisin Sveitsin vuoristopaimenilta, jotka sulattivat juustoa nuotion loimussa ja kaapivat sitä leipiensä päälle. Ruokalajin nimi tuleekin juuri tästä, ranskaksi racler tarkoittaa kaapia. Nykyään raclette valmistuu kätevästi sähköisessä raclettegrillissä, jonka pienissä pannuissa juuston sulattaminen käy helposti.

Sveitsissä ruokalajiin on olemassa oma raclettejuusto, mutta meillä Suomessa kotimaisista juustoista racletteen soveltuvat esimerkiksi Valio Emmental (sinileima tai punaleima), Valio Turunmaa®, tai Valio Luostari®. Juustoa varataan n. 150 g ruokailijaa kohden ja tarjolla voi olla useampia juustolajeja.

Racletten kanssa tarjotaan perinteisesti keitettyjä perunoita, maustekurkkuja, hillosipuleita tai muita kirpeitä lisukkeita sekä vaaleaa leipää. Tarjolla voi olla myös ilmakuivattua kinkkua tai muuta lihaleikkelettä.

Monipuolinen fondue

Myös fondue juontaa juurensa Sveitsiin, jossa se on perinneruoka. Sillä kestitetään vieraita tai omaa perhettä ja valmistajana on useimmiten talon isäntä itse. Tätä ruokalajia tarjotaan kodeissa usein ja se toimiikin yhdyssiteenä perheenjäsenten välillä. Suomessa fondue on löytänyt paikkansa seurustelumuotona, jonka ääressä saatetaan viihtyä tuntikausia. Fonduen nauttiminen on siis myös vahvasti sosiaalinen tapahtuma.

Fondue valmistetaan raastetuista juustoista, ja seoksen toisena juustona on yleensä emmental. Valmis fondue tuodaan padassa liekin päälle pöytään ja ateriointi tapahtuu kastamalla pitkillä haarukoilla juustoseokseen leipäkuutioita, kasviksia ja/tai herkkusieniä. Lisänä tarjotaan yleensä salaattia.

Juuston lisäksi fonduen valmistuksessa käytetään yleensä valkoviiniä, johon juusto sulatetaan. Kuiva valkoviini on tähän oivallinen, mutta siinä saisi olla hieman mausteisuutta tasapainottamaan juustojen aromeja ja rasvaisuutta. Tähän tarkoitukseen sopivat mainiosti esim. riesling-, grüner veltliner- ja sauvignon blanc –rypäleistä valmistetut viinit. Viini ei toki ole ainoa vaihtoehto, ja sen sijaan fonduen pohjana voi käyttää myös vettä, kermaa tai vaikkapa omenamehua. Perinteisesti maku viimeistellään kirsikkaviinalla. Toki fonduen voi myös maustaa, jos haluaa luoda vaihtelua: kokeile lisätä ripaus muskottipähkinää, mustapippuria tai vaikkapa valkosipulia. Usein sekä fonduen että myös racletten kanssa nautitaan viiniä tai teetä (vihreää tai mustaa).

Kokeile esimerkiksi perinteistä Juustofondueta, tai ihanan täyteläistä Pekoni-juustofondueta.

Mitä jälkiruoaksi racletten ja fonduen kanssa?

Raclette ja Fondue ovat tuhtia syötävää, joten kannattaa tarjota raikkaan viileä päätös aterialle. Nämä jälkiruoat voit tehdä hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi odottelemaan.

Kokeile raclettea tai fondueta makeana

Jälkiruokaraclette

Paloittele tarjoiluun tarvittava määrä leipäjuustoa kuutioksi. Laita juustopaloja raclettepannuun, kaada päälle hiukan Valio kuohukermaa tai Valio Vanilla™ vaniljakastiketta. Kuumenna 2-3 minuuttia raclettegrillissä. Nauti hillon kera.

Jälkiruokafondue suklaasta

Perinteisen fonduen idea istuu mainiosti myös jälkiruoaksi aterialle. Sulatettuun suklaaseen voi dipata marjoja, tuoreita tai kuivattuja hedelmiä, vaahtokarkkeja, keksejä tai pullaa. Kokeile illallisen kruununa Suklaafondueta.

Ruokavinkit
Näin kokoat juustolautasen
Ilmiöt & ihmiset
Vinkkejä juusto-oluiden valintaan
Ruokavinkit
Sommelierin viinisuositukset Valion juustoille